Békés megyei ételek

Békés megye zamata

 

A mai Békés megye földje mindig is az ország éléskamrájának számított. A kiváló termőföld és a sok napsütés ideális kombinációja felejthetetlen ízeket terem. A gasztronómiai hagyományok sava-borsát az itt élő nemzetiségek hozománya adja. 

 

A megye több hungarikum hazája, melyek közül legismertebbek a gyulai és a csabai kolbász, valamint a békési szilvapálinka. (Az európai közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. Forrás: wikipedia.) Az utánozhatatlan ízek Békés megyében a mindennapok tartozékai a háztartásokban és a turisztikai szálláshelyeken. Fesztiválok keretében rendre megünneplik őket. Határon innen és túl ismertek többek között a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra, az ugyanitt megrendezésre kerülő Kisüsti Pálinkafesztivál és a Csabai Kolbászfesztivál.

 

A népek konyhája erőteljesen jelen van a soknemzetiségű Békés megyében: Szarvas a szilva hazája, Gyomaendrőd a sajt- és túrótermékeire büszke, Orosháza a hófehér búzakenyeret és a libamájat élteti. Az éttermek és szálláshelyek egész évben elérhetővé teszik étlapjukon a helyi ízeket, hogy a látogatók ezáltal is szívükbe - és hasukba - zárják Békés megyét.

 

A kristálytiszta gyümölcspálinkák szentélyei a Békési Pálinkaút állomásai: Békés, Békéscsaba és Gyula, ahol neves főzdék ínyenc kóstoltatással várják a nagyérdeműt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A CSABAI KOLBÁSZ FOGALMA

A csabai kolbász nevében foglalt helységnév arra enged következtetni, hogy csak az a kolbászféleség lehet „csabai”, melyet békéscsabai lakosok Békéscsabán készítettek. Ez azonban természetesen nem így áll. A csabai kolbász kritériuma nem elsősorban gyártási helyében, hanem a készítési módjában, összetételében, fűszerezésében, egyszóval: karakterében, jellegzetességében rejlik. 

A Békéscsaba körzetében fekvő s egykor békéscsabai telepesekből alakult Medgyesegyháza és Ambrózfalva népének kolbásza ugyanúgy „csabai”, mint az, amelyik a névadó helységben készült. Készíthető az ország, vagy világ bármely részén, ha az egyébként a csabai kolbász feltételeinek mindenben megfelel. Az igazi, az eredeti „csabai” kifejezetten házitermék, tehát ahány csabai ház, annyiféle kolbász, mégis vannak alaptulajdonságok, amelyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők.
Fő követelmény, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is csak a hízónak az egyik részéből legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta húsnak: combnak, karajnak, tarjának, oldalasnak stb., mert csak is így kerülhető el, hogy se túl zsíros, se túl száraz ne legyen. Az igazi, a régi csabai kolbászt mindig sertésbélbe töltötték, a végbél és a hozzá csatlakozó vastagbél (kuláré) mintegy másfél méter hosszú darabjába. Ennek volt köszönhető, hogy nem vált szárazzá még egy éves korában sem.
A csabai kolbász alapvető fűszere a paprika. A paprikán és a són kívül tesznek még bele köménymagot és fokhagymát is, de egyik íz sem ütközhet ki belőle, külön egyik sem érvényesülhet a másik rovására, szép harmóniában olvadnak össze, az uralkodó tényező a paprika színe, íze és ereje marad. Erős paprika szükséges a fűszerezéshez, édesnemes paprika pedig a festéshez. Ugyanis a csabai kolbásznak csípősnek (akár erősnek) és élénkpirosnak kell lennie. 
Jellegzetes, sajátos ízt és zamatot ad a csabai kolbásznak a füstölése, amely régebben szabad kéményben, szalma, vagy kukoricaszár füstjével történt, ma leginkább bükkfafűrészpor vagy kukoricacsutka felhasználásával zajlik. (Forrás: kolbaszklub.hu) 

 

 

 

 

Éld át! Bakancslista Csobbanj! Fürödni jó! Fürdők Békés megyében Gyógyulj a víz által! Élményfürdőzés Orvosi háttérrel rendelkező fürdők Orvosi háttérrel rendelkező szálláshelyek Lazító wellness Szabadvízi strandok Legendás örökség Elődök kézjegye Épített örökség Természeti értékek Agrár- és ipartörténeti emlékek Kézművesség Békés megyében Városi legendák Kultúra és művészet Értékek birodalma Kulturális fesztiválok Színházak Múzeumok Aranyecset: Munkácsy emlékek Kortárs művészet Fesztiválvarázs Fesztiválok Békésben Gasztronómiai fesztiválok Csabai Kolbászfesztivál Gyulai Kisüsti Pálinkafesztivál Szabadtéri színházak Gyulai Várszínház Szarvasi Vízi Színház Körös körül kastélyok Békés megye, a magyar Loire-völgy Várak és kastélyok Úri mulatság Kalandpark, témapark Mini Magyarország makettpark Szarvason Pepi gróf kertje, a Szarvasi Arborétum Kalandparkok Békésben Gyalogtúra Vándorbottal Békésben Nyereg Lovamat eloldom Lovas túrák Lovas rendezvények Lovas oktatás Lovas kocsikázás Pedál Kerékpározás Békésben Kerékpáros szálláshelyek Kerékpár-kölcsönzés és szerviz Szervezett kerékpártúrák Evező Körösök hullámain Vízparti szállás, táborhely Kikötők, kölcsönzők Vízi túra útvonalak Szervezett vízi túrák Sport Sportlétesítmények Edzőtáborozás Sportrendezvények Még több adrenalin… Szelek szárnyán Felbőg a motor Technikai sportrendezvények Horgászat Békés megye, a horgászparadicsom Horgászvizek Békésben Horgászjegy Vízparti szállások Hölgyprogram Vadászat Vadászidény Vadásztársaságok Szálláshelyek vadászoknak Haverok, buli, Békés! A békési éjszaka Fesztiválok Örökké fiatal Mozdulj ki! Szórakozóhelyek 30+ korosztálynak Szépség és egészség Shopping Színházak Fesztiválok Családdal érkezem Hivatásturizmus Konferencia és tréning Csapatépítés Business hotel Fedezd fel! Tájak Városok Emberek Divat a magyar Balogh Zsigmond, fafaragó Békés megye néprajza Híres szülöttek Az építész, akiről kisbolygót neveztek el Műemlékek Műemlékek Békés megyében A gyulai vár Templomok Ipartörténeti emlékek Várak és kastélyok Múzeum, kiállítás, tájház Múzeumok Békés megyében Tájházak Kiállítóhelyek Fürdők Gyógyfürdők Élményfürdők Szabadvízi strandok Gyógyüdülés Gyógyszállodák TB-támogatott gyógyászat Egészségpénztári finanszírozás Ajánlatok Wellness üdülés Wellness hotelek Ajánlatok Családi üdülés Családi szállodák Ajánlatok Ínyencségek Egy korty pálinka Békési Pálinkaút Receptek Békés megyei ételek Éttermek Gasztronómiai fesztiválok Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátum Dévaványán Gyalogtúrák Szervezett túrák Natúrpark Körösök Völgye Natúrpark Kerékpártúrák önállóan Szervezett kerékpártúrák Vadaspark Vadaspark Pusztaottlakán Körösvölgyi Állatpark Aludj rá! Hotel 4* Négycsillagos szállodák Hotel 3* Háromcsillagos szállodák Gyógyhotel Szállodák gyógyüdülésre Wellness Szállodák a wellness jegyében Falusi szálláshely Falusi szálláshelyek Business hotel Szállodák üzleti úthoz Panzió Családias panziók Kemping Vízparti ház Kerékpárosbarát szállás Vadászház Lovas tanya Találd meg! Színpad, pódium Jókai Színház, Békéscsaba Gyulai Várszínház Szarvasi Vízi Színház Csabagyöngye Kulturális Központ, Békéscsaba Étterem Családi rendezvény Esküvő Piac Kézműves Kézműves műhelyek Alkotótábor Alkotótáborok Helyi termék Helyi terméket árusító boltok MyBékés Kedvezményes ajánlatok Rendezvénynaptár Rendezvények Térkép SZÉP-kártya Fotó, film Üdülési jog TB-finaszírozás (OEP-támogatott kezelések) Egészségpénztár Turistakártyák Gyula Visitcard Impresszum