A A A

Városok

Gyomaendrőd

 

Gyomaendrőd, a Körösök ölelése

 

Gyomaendrőd csendes, nyugodt alföldi kis település, mely az ország dél-keleti régiójában, Békés megyében található. A 16 holtág által körülölelt, 14 ezer lakosú várost évről évre egyre többen keresik fel egyedülálló természeti és kulturális értékeinek köszönhetően. Az ország legtisztább vizű folyójaként ismert Hármas-Körös partján fekvő település egy kellemes, hangulatos és barátságos környezetben, új élményeket jelentő látnivalókkal és attrakciókkal, továbbá színes programkínálattal és kikapcsolódási lehetőséggel várja az idelátogatókat.

 

A fiatal település, mely Gyoma és Endrőd 1982-es egyesülésének eredményeként született és 1989 óta város, kiváló példája annak, miként hangolhatóak össze a régi idők örökségei mai modern világunk igényeivel. Az idelátogatók közül mindenki megtalálhatja az általa kedvelt kikapcsolódási formákat. A várost körülölelő holtágak árterei, a folyó vadregényes vízi világa felejthetetlen élményekkel teli túraajánlatokat kínál szárazföldön és vízen egyaránt. A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Hármas-Körös árterében egy 26 km hosszú túraútvonal biztosítja a gyalogos, kerékpáros és lovas kikapcsolódási lehetőséget, míg a holtágakon a gyönyörű napfelkelte vagy naplemente kíséretében nyílik lehetőség a madárvilág megfigyelésére. Az aktív és kalandvágyóbb látogatók számára a motorcsónakos, kenus vagy a sárkányhajós élménytúrák gondoskodnak a szabadidő izgalmakkal teli eltöltéséről.

 

A túrák fáradalmainak levezetésére és a feltöltődésre kínál kellemes pihenési lehetőséget az Erzsébet ligetben, parkosított zöld környezetben található Liget Gyógyfürdő és Kemping, melynek 62 °C-os termálvizét 1960-ban nyilvánították gyógyvízzé. A gyógyvíz idült reumatikus, köszvényes bántalmak, ideggyulladások, baleseti utókezelések, nőgyógyászati és egyéb betegségek kezelésére, ivókúra esetén gyomor- és bélrendszeri bántalmak, epehólyag és májgyulladás ellen, valamint inhalációs alkalmazás során orrmelléküreg gyulladások, felső légúti hurutok ellen igen jó hatású. A gyógyfürdő mellett a Hármas-Körös és a Templom-zugi holtág szabadstrandjain is lehetőség van a felüdülésre.

 

Közvetlenül a Templom-zugi holtág mellett kialakított Bárka Látogatóközpontban a Körösök szabályozását, élővilágát, a halászat történetét ismerhetjük meg interaktív, játékos módon. Az udvaron lévő tóban víz alatti kamerával lehet nyomon követni a vízi életet, míg a gasztro sarokban megkóstolhatjuk a körösi halételeket és halkülönlegességeket. Azok, akik szeretik maguk kifogni az alapanyagot, horgászhatnak a városhoz tartozó 16 kül- és belterületi holtágakon. Attól függően, hogy állóvízben vagy folyóvízben horgászunk, másfajta lehetőségeink vannak. Általánosan elmondható, hogy a hazai fajok nagy része előfordul a vizekben: ponty, amur, busa, harcsa, süllő, keszeg, kárász.

 

A város központjában egy felújított iskolai épületben kapott helyett a település másik látogatóközpontja, a Körös Látogatóközpont, ahol „Az esőcsepptől a Körösig” című állandó kiállítás interaktív elemekkel teszi valamennyi korosztály számára világossá és színesebbé a vízzel kapcsolatos természettudományos és technológiai témákat. Az udvaron kialakított biopiacon egész évben helyi termelők és kézművesek termékeivel találkozhatunk, és míg a felnőttek pihennek, nézelődnek vagy egy jó kávé mellett élvezik a színpadi műsorokat, addig a gyerekek önfeledten játszadozhatnak a gyermekjátszótéren és játszóházban.

 

Az igazi kalandorok nem hagyhatják ki a település helyi védettség alatt álló természeti környezetében kialakításra került több mint 1000 méter hosszú Erzsébet ligeti tanösvény bejárását sem, ahol az erdők, ligetek szintjeinek sajátos világa tárul a szemünk elé. A tanösvény sajátossága, hogy nemcsak földön, hanem vízen és a „levegőben” is bebarangolható. Az igazán bátrak pedig a 15 méter magas kilátó üveg kilépőjéről tekinthetnek rá a ligetre és annak környezetére. A kilátó lábánál bérelhető csónakkal körbeevezhetjük a vízi tanösvényt, ahol közelről figyelhetjük meg a vízi madarak életét. Esti szórakozásként a holtág vízére nyúló rendezvénytéren a gyomaendrődi nyári esték programsorozatát élvezhetjük.

 

Gyomaendrőd fiatalos lendületét tükrözik a városban évente megrendezésre kerülő, immáron nagy hagyományokkal rendelkező fesztiválok is. A nemzetközi látogatottságnak örvendő májusi Sajt- és Túrófesztiválon igazi kézműves sajtkészítők sajtkülönlegességeit kóstolhatjuk meg, míg augusztusban a Volkswagen Bogártalálkozó alkalmával felvonuló „bogarakban” gyönyörködhetünk. Szintén visszatérő rendezvényeink közzé sorolhatjuk a Halfőző Versenyt, a Suttyomba Népzenei Fesztivált vagy a novemberben megrendezésre kerülő Disznótoros és Böllérpálinka Versenyt. A rendezvények alkalmával helyi táncosok, zenészek, együttesek és további tehetséges helyi fellépők gazdagítják az amúgy is színes programkínálatot. A legismertebb helyi együttesek között tarthatjuk számon a Kner Táncsport Egyesületet, a Körösmenti Táncegyüttest, a Rumba Táncsport Egyesületet és a Színfolt Mazsorett Csoportot.

 

Gyomaendrőd kulturális kínálata a település értékes társadalmi-történelmi hagyományainak köszönhetően az ezen ismeretekre szomjas látogatók igényeit is csillapítani képes. A város néprajzi és helytörténeti hagyományait mutatja be az 1864-ben épült, műemléki védettség alatt álló gazdaházban kialakított Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény. A tájházban a régi paraszti világ tárgyi emlékei láthatóak. A város egyik legszebb épülete Kner Imre neobarokk stílusú egykori lakóháza, melyben 1970 óta az ország egyetlen nyomdaipari múzeuma, a Kner Nyomdaipari Múzeum működik. A múzeumban megismerkedhetünk az 1882-ben alapított világhírű Kner Nyomda történetével és a Kner család munkásságával. A múzeummal szemben található a Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény Városi Képtár, ahol a gyomai születésű Vidovszky Béla festményei mellett, a párizsi éjszakák festőjeként tisztelt Corini Margit képei, valamint Pásztor János szobrai és Illéssy Péter grafikái tekinthetők meg különféle időszaki kiállítások mellett.

 

A városban számtalan köztéri alkotás látható, úgy mint az endrődi városrészen lévő Hősök terének szobra és műemlékei: az I. és II. világháborús emlékművek, az 1935-ös endrődi csendőrsortűz emlékhelye, valamint az 56-os forradalom emlékére állított kopjafa. A gyomai városrészt díszíti a Református Templom kertjében felállított Hősi halottak emlékműve, a Szabadság téren álló Országzászló, Szökőkút vagy a korábban Városházának helyett adó épület. Érdemes megtekinteni és végigsétálni a Hősök útjának hársfasorán is, melyet a Kner család ültetett a II. világháborús gyomai hősök emlékére. A Hantoskerti termálkút vize jelenti a helyiek éltetőerejét, míg a Kner Emléktéren láthatjuk „A Tudás kútja” csobogó kutat, mely ugyancsak a Kner család szellemi örökségét szimbolizálja.

 

Gyomaendrőd gazdag vallási életének kiemelkedő színterei a település templomai. Az endrődi városrész fő ékessége a Szent Imre Katolikus Templom, melynek a műemlékként nyilvántartott ülőpad-rendszere szolgál igazi kuriózumként. Az endrődi városrészen a katolikus vallás erős jelenlétére utalnak az utak mentén található nagyszámú felújított keresztek és feszületek is. A gyomai városrészen az 1862-ben épült neoromán stílusú Gyomai Evangélikus Templom, az egyedülálló fakazettás mennyezettel rendelkező Jézus Szíve Katolikus Templom és a copf stílusú, díszesen faragott bejárati ajtóval ellátott Református Templom játszanak főszerepet a helyi hitélet gyakorlásában.

 

Minden tavasszal a településről indul a Nagyváradra tartó Szent László zarándoklat. A zarándokok megfelelő testi és lelki pihenését szolgálja az igényesen berendezett Szent Antal zarándokszálláshely, ahol az összesen 21 fő elszállásolására alkalmas hálóhelyen kívül közösségi és liturgikus terek teremtenek lehetőséget az imádkozásra, a közös beszélgetésekre és étkezésekre. Az udvaron elhelyezett hagyományos kemencével ellátott kiülő pihenő ugyanakkor további alkalmakat teremt a közös elmélyülésre, hagyományápolásra vagy akár kiscsoportos foglalkozások megtartására. Érdemes meglátogatni az eredeti állapotába helyreállított Szent Antal Kenyérsütőházat is, mely egyedülálló kulturális értéknek számít az országban.

 

A város több híres-neves ember bölcsőjét is ringatta, mint például: Kállai Ferenc színész, akinek kiemelkedő munkássága tiszteletére a helyiek külön emlékkiállítást hoztak létre az Endrődi Népházban, vagy Határ Győző író és filozófus, akinek nevét a városi könyvtár is viseli. Nem feledkezhetünk meg a 2015-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Kunkovács László etnográfusról vagy Rózsahegyi Kálmán színész-tanárról, az egyik helyi általános iskola névadójáról sem (a Rózsahegyi Kálmán gyűjtemény természetesen az iskolában kapott helyet). Az ország ismert sportriportere, Szujó Zoltán is itt született, akárcsak Szilágyi István színművész vagy Uhrin Benedek énekes.

 

Ez Gyomaendrőd!

Egy hely, ahol igazi értékekkel és élményekkel gazdagodhat!

 

További információk:

Tourinform Gyomaendrőd

5500 Gyomaendrőd, Erzsébet liget 2.

Tel: 66/386-851

E-mail: gyomaendrod@tourinform.hu

Web: www.gyomaendre.hu

www.facebook.com/Gyoma.Endre

 

Éld át! Bakancslista Csobbanj! Fürödni jó! Fürdők Békés megyében Gyógyulj a víz által! Élményfürdőzés Orvosi háttérrel rendelkező fürdők Orvosi háttérrel rendelkező szálláshelyek Lazító wellness Szabadvízi strandok Legendás örökség Elődök kézjegye Épített örökség Természeti értékek Agrár- és ipartörténeti emlékek Kézművesség Békés megyében Városi legendák Kultúra és művészet Értékek birodalma Kulturális fesztiválok Színházak Múzeumok Aranyecset: Munkácsy emlékek Kortárs művészet Körös körül kastélyok Békés megye, a magyar Loire-völgy Várak és kastélyok Úri mulatság Kalandpark, témapark Mini Magyarország makettpark Szarvason Pepi gróf kertje, a Szarvasi Arborétum Kalandparkok Békésben Gyalogtúra Vándorbottal Békésben Nyereg Lovamat eloldom Lovas túrák Lovas rendezvények Lovas oktatás Lovas kocsikázás Pedál Kerékpározás Békésben Kerékpáros szálláshelyek Kerékpár-kölcsönzés és szerviz Szervezett kerékpártúrák Evező Körösök hullámain Vízparti szállás, táborhely Kikötők, kölcsönzők Vízi túra útvonalak Szervezett vízi túrák Sport Sportlétesítmények Edzőtáborozás Sportrendezvények Horgászat Békés megye, a horgászparadicsom Horgászvizek Békésben Horgászjegy Vízparti szállások Hölgyprogram Vadászat Vadászidény Vadásztársaságok Szálláshelyek vadászoknak Családdal érkezem Hivatásturizmus Konferencia és tréning Csapatépítés Business hotel Fedezd fel! Tájak Városok Emberek Divat a magyar Balogh Zsigmond, fafaragó Békés megye néprajza Híres szülöttek Az építész, akiről kisbolygót neveztek el Műemlékek Műemlékek Békés megyében A gyulai vár Templomok Ipartörténeti emlékek Várak és kastélyok Múzeum, kiállítás, tájház Múzeumok Békés megyében Tájházak Kiállítóhelyek Fürdők Gyógyfürdők Élményfürdők Szabadvízi strandok Gyógyüdülés Gyógyszállodák TB-támogatott gyógyászat Egészségpénztári finanszírozás Ajánlatok Wellness üdülés Wellness hotelek Ajánlatok Családi üdülés Családi szállodák Ajánlatok Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátum Dévaványán Gyalogtúrák Szervezett túrák Natúrpark Körösök Völgye Natúrpark Kerékpártúrák önállóan Szervezett kerékpártúrák Aludj rá! Hotel 4* Négycsillagos szállodák Hotel 3* Háromcsillagos szállodák Gyógyhotel Szállodák gyógyüdülésre Wellness Szállodák a wellness jegyében Falusi szálláshely Falusi szálláshelyek Business hotel Szállodák üzleti úthoz Panzió Családias panziók Kemping Vízparti ház Kerékpárosbarát szállás Vadászház Lovas tanya Találd meg! Színpad, pódium Jókai Színház, Békéscsaba Gyulai Várszínház Szarvasi Vízi Színház Csabagyöngye Kulturális Központ, Békéscsaba Étterem Helyi termék Helyi terméket árusító boltok Impresszum