HOME -> Egyéb -> Hírek
A A A

Hírek

2018. november 07.
Garantált programok Gyulán
Gyula városa bővelkedik a látnivalókban és története számos érdekességet tartogat. Éppen ezért a történelmi fürdővárosba érkezőket, megújult garantált programkínálattal várják az őszi-téli időszakban is, a hét minden napján.

Mostantól az évszaknak megfelelő lehetőségekkel és új elemekkel is bővülve kínálnak tartalmas elfoglaltságot a városba érkezőknek és helyieknek is egyaránt.

 

Hétfőnként Városnéző Körsétára várják az érdeklődőket, ahol többek közt „kiderül”, hogy mi köze volt Albrecht Dürernek Gyula városához, és kik voltak a reneszánsz kori Gyula legjelentősebb urai. Hogyan került városunkba az Erkel család, és hogyan történt, hogy a fiatal Munkácsy (Lieb) Mihály Gyulán döntötte el, hogy festő lesz.

 

Keddenként a „Gyulai ízei” elnevezésű gasztronómiai kóstolón vehetnek részt az érdeklődők, ahol megkóstolhatják a páratlan ízvilággal rendelkező hungarikumot, a gyulai kolbászt, a közel tízéves múlttal rendelkező Gyulai Pálinka Manufaktúra zamatos pálinkáit, illetve számos helyi és környékbeli különlegességet is.

 

Szerdánként „kolbászt imádóknak és sörivóknak való” hamisítatlan gasztrokalandra várják a vendégeket, ahol többek közt a 2018 tavaszán megnyílt Viharsarki Serneveldébe lehet ellátogatni, és megízlelni a Corner névre hallgató ízletes gyulai söröket.

Emellett minden szerdán „Kolbásztúra” és „Kolbásztaxi” is indul, ahol a híres gyulai kolbász történetével és persze ízeivel lehet megismerkedni.

 

Szerdánként egy egész napos Gyula környéki barangoláson is részt lehet venni, ahol a program során a résztvevők megismerkednek a gyulai Szigeterőd történetével, majd megtekintik a Gyulavári kastély kiállítását. Ezután a Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál, Szanazugnál egy rövid sétára kerül sor a szép vízparti környezetben, majd a dobozi Wenckheim grófi család neoromán kápolnájának és mauzóleumának belső megtekintése következik. A kirándulás érinti a dobozi grófi kastélyt és a híres Ybl-magtárat is, majd Békéscsaba belvárosának kiemelkedő látnivalói következnek, amelynek során a Munkácsy Mihály Emlékház kiállítását is megtekintik a kirándulás résztvevői.

 

Csütörtökönként idegenvezető segítségével Nagyszalontára és Nagyváradra lehet kirándulni. A kisbuszos kirándulás első állomása Nagyszalonta, ahol a résztvevők megtekintik a Csonkatoronyban az Arany János Emlékmúzeumot, majd a város többi nevezetességének felkeresése után a csoport továbbutazik Nagyváradra. A szecessziós stílusú épületekben bővelkedő, hangulatos belváros bejárása során a résztvevők megnézik a középkori várat, hazaindulás előtt pedig a Szent László-székesegyház, a püspöki palota és a kanonok-sor megtekintése szerepel a programban.

Emellett minden csütörtökön a Gyulavári településrészen található, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont „kistestvéréhez”, indul a kisvonatos Gyulavári Kastélyjárat, a Wenckheim–Almásy-kastélyba, mely péntekenként akár „kolbászkóstolós kitérővel” is igénybe vehető.

 

Péntekenként egész napos kirándulás indul Aradra és Arad-hegyaljára, ahol az egész napos utazás során a kirándulás résztvevői idegenvezető kalauzolásával keresik fel és róják le tiszteletüket Aradon a tizenhárom vértanú emlékhelyeinél, majd a belvárosi sétát követően Arad-hegyalja látnivalóinak felfedezése következik.

 

Szombatonként a Gyulai Várban és a Gyulai Almásy-kastélyban rendszeres családi- és gyermekprogramokkal fogadják a vendégeket. A várban ilyenkor tematikus tárlatvezetéseken, korabeli ruhákat ölthetnek, valamint betekintést nyerhetnek a várban működő kovácsműhely és sütőház titkaiba az érdeklődők.

A kastélyban pedig pincetárlattal, játékos szalondélutánnal, barokk kori alkotóházzal és női szalonnal várják a tartalmas, érdekes, izgalmas családi szórakozásra vágyó érdeklődőket.

 

Ezenfelül minden szombaton különleges „Becsületkasszás városnéző élménytúra” – avagy fizess a túráért, amennyit akarsz, ők pedig garantálják, hogy az élményt nem felejted el hamar! c. városi séta indul, az Almásy-kastély Látogatóközpont bejárata elől.

 

Vasárnaponként idegenvezető kalauzolásával a Gyulai Kolbász Múzeumba indul kolbászkóstolóval egybekötött tárlatvezetés, ahol az egykori helyi hentesek hagyományait és a híres gyulai kolbász történetét lehet felfedezni.

 

Ezeken felül a hét minden napján Természetjáró túra indul a Kisökörjárási-parkerdőbe, túravezető kíséretével, ahol a Gyulától északra, a vártól pedig mindössze 15 percnyi sétára fekvő Kisökörjárási-parkerdő páratlan természeti növény- és állatvilágát lehet megismerni.

 

Hétfőtől vasárnapig egyedi bútorokkal, egyedi ötleteken alapuló, kerettörténet nélküli logikai játék is várja a szabadulós játékok kedvelőit, az Odalent Kalandpincében. A szabaduláshoz 60 perc áll rendelkezésre, ám a zárakkal, lakatokkal és rejtvényekkel teli szobából nem egyszerű a kijutás! A pince 2-5 fő számára kialakított igazi csapatjáték, ahol a legoptimálisabb létszám 4-5 személy, hiszen több szem többet lát. Nagyon fontos a csapatokon belüli kommunikáció is, ugyanis az idő a fő ellenség, így nem érdemes egy-egy apróságnak tűnő információt sem elhallgatni a csapattársak elől. Az 1 órás játék alatt az üzemeltetők kamerákon keresztül percről-percre folyamatosan követik a pincében történteket, és ha úgy látják szívesen segítenek.

 

A hét minden napján garantáltan induló gyulai programok pontos részletei itt találhatóak:

www.visitgyula.com/garantalt-programok

Éld át! Bakancslista Csobbanj! Fürödni jó! Fürdők Békés megyében Gyógyulj a víz által! Élményfürdőzés Orvosi háttérrel rendelkező fürdők Orvosi háttérrel rendelkező szálláshelyek Lazító wellness Szabadvízi strandok Legendás örökség Elődök kézjegye Épített örökség Természeti értékek Agrár- és ipartörténeti emlékek Kézművesség Békés megyében Városi legendák Kultúra és művészet Értékek birodalma Kulturális fesztiválok Színházak Múzeumok Aranyecset: Munkácsy emlékek Kortárs művészet Körös körül kastélyok Békés megye, a magyar Loire-völgy Várak és kastélyok Úri mulatság Kalandpark, témapark Mini Magyarország makettpark Szarvason Pepi gróf kertje, a Szarvasi Arborétum Kalandparkok Békésben Gyalogtúra Vándorbottal Békésben Nyereg Lovamat eloldom Lovas túrák Lovas rendezvények Lovas oktatás Lovas kocsikázás Pedál Kerékpározás Békésben Kerékpáros szálláshelyek Kerékpár-kölcsönzés és szerviz Szervezett kerékpártúrák Evező Körösök hullámain Vízparti szállás, táborhely Kikötők, kölcsönzők Vízi túra útvonalak Szervezett vízi túrák Sport Sportlétesítmények Edzőtáborozás Sportrendezvények Horgászat Békés megye, a horgászparadicsom Horgászvizek Békésben Horgászjegy Vízparti szállások Hölgyprogram Vadászat Vadászidény Vadásztársaságok Szálláshelyek vadászoknak Családdal érkezem Hivatásturizmus Konferencia és tréning Csapatépítés Business hotel Fedezd fel! Tájak Városok Emberek Divat a magyar Balogh Zsigmond, fafaragó Békés megye néprajza Híres szülöttek Az építész, akiről kisbolygót neveztek el Műemlékek Műemlékek Békés megyében A gyulai vár Templomok Ipartörténeti emlékek Várak és kastélyok Múzeum, kiállítás, tájház Múzeumok Békés megyében Tájházak Kiállítóhelyek Fürdők Gyógyfürdők Élményfürdők Szabadvízi strandok Gyógyüdülés Gyógyszállodák TB-támogatott gyógyászat Egészségpénztári finanszírozás Ajánlatok Wellness üdülés Wellness hotelek Ajánlatok Családi üdülés Családi szállodák Ajánlatok Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátum Dévaványán Gyalogtúrák Szervezett túrák Natúrpark Körösök Völgye Natúrpark Kerékpártúrák önállóan Szervezett kerékpártúrák Aludj rá! Hotel 4* Négycsillagos szállodák Hotel 3* Háromcsillagos szállodák Gyógyhotel Szállodák gyógyüdülésre Wellness Szállodák a wellness jegyében Falusi szálláshely Falusi szálláshelyek Business hotel Szállodák üzleti úthoz Panzió Családias panziók Kemping Vízparti ház Kerékpárosbarát szállás Vadászház Lovas tanya Találd meg! Színpad, pódium Jókai Színház, Békéscsaba Gyulai Várszínház Szarvasi Vízi Színház Csabagyöngye Kulturális Központ, Békéscsaba Étterem Helyi termék Helyi terméket árusító boltok Impresszum