HOME -> Egyéb -> Hírek
A A A

Hírek

2018. február 19.
Mi történik Békéscsaba repülőterén?
Nap mint nap utazunk el mellette iskolába vagy munkába menet, azonban a legtöbben mégsem tudjuk, hogy pontosan mi is történik Békéscsaba repülőterén.

A békéscsabai repülőtér forgalma évről-évre folyamatosan emelkedik. A Békés Airport Kft. ügyvezetője Antalfai Gábor elmondta, hogy a tavalyi évben közel 1000 kereskedelmi jellegű műveletet hajtottak végre. Ez lényegében a fel- és leszállások számát mutatja, de ebben nincsenek benne a repülőnap eredményei, valamint a sportrepülések, amelyek száma önmagában is 1200 körül mozog. Ezek együttesen bőven több ezer műveletet jelentenek, így elmondhatjuk, hogy a „látszat ellenére” igenis szinte mindennap mozgalmasan telik a reptéren. Főleg ha jó az idő, ilyenkor ugyanis ugrásszerűen megemelkedik a napi műveletek száma.

 

A Békés megyei légikikötőbe leginkább Németországból és Franciaországból érkeznek repülőgépek, de landoltak már itt Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából is. Ezek az utazások jellemzően üzleti jellegűek, ám folyamatosan emelkedik a vadászok és az egyéb turisták utazásának száma is. A reptéren ezeken a fel- és leszállási lehetőségen túl, légi forgalmi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a „mi kis repterünkön” a repülőgépek még tankolni is tudnak, kerozinnal és benzinnel egyaránt.

 

De mit hozhat a jövő? Az biztos, hogy lesz repülőtér-fejlesztés. A Modern Városok Program keretében megvalósuló 6,5 milliárdos tervekről azonban egyelőre le kellett mondani, hiszen a fejlesztés fenntarthatósága jelen pillanatban nem tűnik biztosítottnak. Kósa Lajos elmondta, hogy újra kell programozni és tervezni a békéscsabai repülőtér fejlesztésével kapcsolatos projektet. Egyeztetni kell és meg kell találni a közös utat arra, hogy miként lehet megfelelően és fenntarthatóan működtetni a repülőteret, valamint meg kell határozni azt is, hogy ezt milyen mértékű fejlesztéssel lehet elérni.

 

Szarvas Péter, Békéscsaba város polgármestere elmondta, hogy már több változatot is kidolgoztak arra vonatkozóan, hogy milyen fejlesztések jöhetnek szóba. Kiemelte, hogy el kell fogadni azt a tényt, hogy amennyiben a városi költségvetést terheli majd a repülőtér működtetése, akkor nem lehet túlnyújtózkodni a takarón. Csak olyan fejlesztést támogat a város, amelynek költségeire képes fedezetet biztosítani.

 

Egy biztos jelenleg nem túl magas a békéscsabai repülőtér forgalma, ugyanakkor évről-évre mégis 20-30 %-kal emelkedik. A jövőben továbbra is a kisgépes forgalomra fókuszálnak, amely várhatóan még több üzleti, idegenforgalmi és sportcélú repülést jelenthet.

 

A „mi kis repterünkön” tehát, mindig történik valami és a szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy ez a jövőben is így maradjon és amikor épp iskolába vagy munkába utazunk nagyobbnál nagyobb repülőgépekkel találkozhassunk.

A képeket köszönjük a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársának, Zentai Péternek!

Forrás: https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/evrol-evre-emelkedik-bekescsabai-repuloter-forgalma-1175815/

 

Éld át! Bakancslista Csobbanj! Fürödni jó! Fürdők Békés megyében Gyógyulj a víz által! Élményfürdőzés Orvosi háttérrel rendelkező fürdők Orvosi háttérrel rendelkező szálláshelyek Lazító wellness Szabadvízi strandok Legendás örökség Elődök kézjegye Épített örökség Természeti értékek Agrár- és ipartörténeti emlékek Kézművesség Békés megyében Városi legendák Kultúra és művészet Értékek birodalma Kulturális fesztiválok Színházak Múzeumok Aranyecset: Munkácsy emlékek Kortárs művészet Körös körül kastélyok Békés megye, a magyar Loire-völgy Várak és kastélyok Úri mulatság Kalandpark, témapark Mini Magyarország makettpark Szarvason Pepi gróf kertje, a Szarvasi Arborétum Kalandparkok Békésben Gyalogtúra Vándorbottal Békésben Nyereg Lovamat eloldom Lovas túrák Lovas rendezvények Lovas oktatás Lovas kocsikázás Pedál Kerékpározás Békésben Kerékpáros szálláshelyek Kerékpár-kölcsönzés és szerviz Szervezett kerékpártúrák Evező Körösök hullámain Vízparti szállás, táborhely Kikötők, kölcsönzők Vízi túra útvonalak Szervezett vízi túrák Sport Sportlétesítmények Edzőtáborozás Sportrendezvények Horgászat Békés megye, a horgászparadicsom Horgászvizek Békésben Horgászjegy Vízparti szállások Hölgyprogram Vadászat Vadászidény Vadásztársaságok Szálláshelyek vadászoknak Családdal érkezem Hivatásturizmus Konferencia és tréning Csapatépítés Business hotel Fedezd fel! Tájak Városok Emberek Divat a magyar Balogh Zsigmond, fafaragó Békés megye néprajza Híres szülöttek Az építész, akiről kisbolygót neveztek el Műemlékek Műemlékek Békés megyében A gyulai vár Templomok Ipartörténeti emlékek Várak és kastélyok Múzeum, kiállítás, tájház Múzeumok Békés megyében Tájházak Kiállítóhelyek Fürdők Gyógyfürdők Élményfürdők Szabadvízi strandok Gyógyüdülés Gyógyszállodák TB-támogatott gyógyászat Egészségpénztári finanszírozás Ajánlatok Wellness üdülés Wellness hotelek Ajánlatok Családi üdülés Családi szállodák Ajánlatok Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátum Dévaványán Gyalogtúrák Szervezett túrák Natúrpark Körösök Völgye Natúrpark Kerékpártúrák önállóan Szervezett kerékpártúrák Aludj rá! Hotel 4* Négycsillagos szállodák Hotel 3* Háromcsillagos szállodák Gyógyhotel Szállodák gyógyüdülésre Wellness Szállodák a wellness jegyében Falusi szálláshely Falusi szálláshelyek Business hotel Szállodák üzleti úthoz Panzió Családias panziók Kemping Vízparti ház Kerékpárosbarát szállás Vadászház Lovas tanya Találd meg! Színpad, pódium Jókai Színház, Békéscsaba Gyulai Várszínház Szarvasi Vízi Színház Csabagyöngye Kulturális Központ, Békéscsaba Étterem Helyi termék Helyi terméket árusító boltok Impresszum