HOME -> Egyéb -> Hírek
A A A

Hírek

2018. február 05.
Mesebeli Kastély
A békés megyei Szabadkígyóson található mesebeli Wenckheim-kastély csodájára már 1879 óta járnak, amióta a kastély elkészült. Ha útnak indulsz Békéscsabáról és Gyuláról Szabadkígyós negyed óra alatt megközelíthető autóval vagy autóbusszal. Érdemes lesz pár órát rászánnod, ugyanis számtalan látnivaló vár rád!

A szabadkígyósi kastélyt az 1870-es évek egyik leggazdagabb földesúri családja, a Wenckheimek építették. Gróf Wenckheim Frigyes és felesége, Wenckheim Krisztina Ybl Miklóst bízták meg a kastély terveinek elkészítésével, kéréseiket azonban nem mindennapi módon fogalmazták meg.

Az úrnő egyik kérése volt, hogy kastélyon ne legyen túl sok minden egyforma, de azért az épület harmonikusan mutasson. Emellett a grófnő azt akarta, hogy Ybl olyan kastélyt tervezzen, aminek annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak. Az eredmény az egész világon egyedülálló lett.

A már-már mesebeli feladványnak tűnő kérés nem fogott ki Ybl Miklóson, aki
a kor egyik legmodernebb és legszebb kastélyát alkotta meg 365 ablakkal, 52 szobával, 12 bejárattal és 4 épületszárnnyal. Az eklektikus, neoreneszánsz kastély két tornya az épületet körülvevő fák fölé magasodik. A 40 méteres magasságban terasz fut körbe, ahonnan pompás a kilátás nyílik a környékre.” (Forrás: www.femina.hu/utazas/wenckheim-kastely)

A mesebeli kastély nem csak kívülről, de belülről is varázslatos berendezést kapott. A faborítású ebédlő, a szalonok, a könyvtár, a vendégszobák és a lakosztályok azonban mégsem voltak elegendőek ahhoz, hogy a család ebben az épületben élje életét, hiszen 7 gyermekük iskoláztatása miatt sokat tartózkodtak Budapesten. Krisztina grófnő ennek ellenére mégis nagy figyelemmel kísérte mesés kastélyát és annak környékét. Gyulán árvaházat alapított, adományokkal támogatta a kórházak és az egyházak működését, így a helyiek igazi jótevőként ismerhették.


A kastély épülete hosszú évekig a helyi iskolának adott helyett, azonban az iskola áthelyezése óta a szakemberek folyamatosan a felújításán dolgoznak. Ennek keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint a kormány támogatásával majdnem 2 milliárd forintból újulhat meg a mesebeli kastély, ahol többek között helyreállítják a földszinti termeket és rehabilitálják a kastély körüli franciakertet.

Jelenleg a kastélypark minden nap ingyenesen látogatható, míg a kastély épületébe felnőtteknek 700 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint a belépődíj, a toronyba pedig 300 forintért lehet felmenni. Csoportos látogatás esetén a kastély üzemeltetője 10 fő felett csoportos kedvezményt biztosít. Bővebb információ és idegenvezetés az alábbi telefonszámon Lánczi Ildikónál kérhető: +36 20 770 0024!

A mesebeli történetet és a képeket köszönjük a www.femina.hu oldalnak!


Forrás:
www.femina.hu/utazas/wenckheim-kastely

Éld át! Bakancslista Csobbanj! Fürödni jó! Fürdők Békés megyében Gyógyulj a víz által! Élményfürdőzés Orvosi háttérrel rendelkező fürdők Orvosi háttérrel rendelkező szálláshelyek Lazító wellness Szabadvízi strandok Legendás örökség Elődök kézjegye Épített örökség Természeti értékek Agrár- és ipartörténeti emlékek Kézművesség Békés megyében Városi legendák Kultúra és művészet Értékek birodalma Kulturális fesztiválok Színházak Múzeumok Aranyecset: Munkácsy emlékek Kortárs művészet Körös körül kastélyok Békés megye, a magyar Loire-völgy Várak és kastélyok Úri mulatság Kalandpark, témapark Mini Magyarország makettpark Szarvason Pepi gróf kertje, a Szarvasi Arborétum Kalandparkok Békésben Gyalogtúra Vándorbottal Békésben Nyereg Lovamat eloldom Lovas túrák Lovas rendezvények Lovas oktatás Lovas kocsikázás Pedál Kerékpározás Békésben Kerékpáros szálláshelyek Kerékpár-kölcsönzés és szerviz Szervezett kerékpártúrák Evező Körösök hullámain Vízparti szállás, táborhely Kikötők, kölcsönzők Vízi túra útvonalak Szervezett vízi túrák Sport Sportlétesítmények Edzőtáborozás Sportrendezvények Horgászat Békés megye, a horgászparadicsom Horgászvizek Békésben Horgászjegy Vízparti szállások Hölgyprogram Vadászat Vadászidény Vadásztársaságok Szálláshelyek vadászoknak Családdal érkezem Hivatásturizmus Konferencia és tréning Csapatépítés Business hotel Fedezd fel! Tájak Városok Emberek Divat a magyar Balogh Zsigmond, fafaragó Békés megye néprajza Híres szülöttek Az építész, akiről kisbolygót neveztek el Műemlékek Műemlékek Békés megyében A gyulai vár Templomok Ipartörténeti emlékek Várak és kastélyok Múzeum, kiállítás, tájház Múzeumok Békés megyében Tájházak Kiállítóhelyek Fürdők Gyógyfürdők Élményfürdők Szabadvízi strandok Gyógyüdülés Gyógyszállodák TB-támogatott gyógyászat Egészségpénztári finanszírozás Ajánlatok Wellness üdülés Wellness hotelek Ajánlatok Családi üdülés Családi szállodák Ajánlatok Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátum Dévaványán Gyalogtúrák Szervezett túrák Natúrpark Körösök Völgye Natúrpark Kerékpártúrák önállóan Szervezett kerékpártúrák Aludj rá! Hotel 4* Négycsillagos szállodák Hotel 3* Háromcsillagos szállodák Gyógyhotel Szállodák gyógyüdülésre Wellness Szállodák a wellness jegyében Falusi szálláshely Falusi szálláshelyek Business hotel Szállodák üzleti úthoz Panzió Családias panziók Kemping Vízparti ház Kerékpárosbarát szállás Vadászház Lovas tanya Találd meg! Színpad, pódium Jókai Színház, Békéscsaba Gyulai Várszínház Szarvasi Vízi Színház Csabagyöngye Kulturális Központ, Békéscsaba Étterem Helyi termék Helyi terméket árusító boltok Impresszum